Reklama
  • Środa, 5 sierpnia 2015 (08:05)

    Kotleciki z soczewicy

Składniki na 6 porcji: • 25 dag czerwonej soczewicy (może być także brązowa) • 10 dag białego tłustego sera • cebula • kilka ząbków czosnku • strąk czerwonej papryki • 2 łyżki masła • jajko • bułka tarta • sól • pieprz • ostra mielona papryka lub chili • olej • kilka różyczek brokuła

1. Cebulę oraz czosnek posiekaj. Paprykę oczyść i drobniutko pokrój.

Reklama

2. Przygotowane składniki podsmaż na maśle. Wsyp opłukaną soczewicę i znów chwilę smaż, Wlej dwie szklanki gorącej wody, oprósz solą, pieprzem i mieloną papryką. Gotuj na małym ogniu, aż soczewica wchłonie cały płyn.

3. Zimną soczewicę zmiel z białym serem. Jeszcze raz przypraw masę. Formuj z niej małe kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej i smaż na oleju na złoty kolor.

4. Podaj z ugotowanymi brokułami oraz sosem majonezowym z curry albo czosnkiem.

Czas: 50 min. 1 porcja = 280 kcal.

Kurier TV
Więcej na temat:Kotleciki

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 250 g zielonej soczewicy ● 600 g pomidorów ● cebula ● mały por, biała część ● czerwona papryka ● marchewka ● duży ziemniak ● 3 ząbki czosnku ● 1/2 l bulionu warzywnego ● 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.