Reklama
  • Środa, 5 sierpnia 2015 (08:05)

    Kotleciki z soczewicy

Składniki na 6 porcji: • 25 dag czerwonej soczewicy (może być także brązowa) • 10 dag białego tłustego sera • cebula • kilka ząbków czosnku • strąk czerwonej papryki • 2 łyżki masła • jajko • bułka tarta • sól • pieprz • ostra mielona papryka lub chili • olej • kilka różyczek brokuła

1. Cebulę oraz czosnek posiekaj. Paprykę oczyść i drobniutko pokrój.

Reklama

2. Przygotowane składniki podsmaż na maśle. Wsyp opłukaną soczewicę i znów chwilę smaż, Wlej dwie szklanki gorącej wody, oprósz solą, pieprzem i mieloną papryką. Gotuj na małym ogniu, aż soczewica wchłonie cały płyn.

3. Zimną soczewicę zmiel z białym serem. Jeszcze raz przypraw masę. Formuj z niej małe kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej i smaż na oleju na złoty kolor.

4. Podaj z ugotowanymi brokułami oraz sosem majonezowym z curry albo czosnkiem.

Czas: 50 min. 1 porcja = 280 kcal.

Kurier TV
Więcej na temat:Kotleciki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, 1 cebula, 10 dag żółtego sera, 1 jajko, 2-3 łyżki kaszy manny, po kilka gałązek natki i majeranku, sól, mielony czarny pieprz, olej, 2-3 łyżki bułki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.