Reklama
  • Czwartek, 6 lutego 2014 (09:05)

    Kotleciki z soczewicy

Składniki na 4-6 porcji: 25 dag czerwonej soczewicy, 10 dag białego tłustego sera, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 czerwona papryka, ostra papryka, sól, pieprz, 1 jajko, 8-10 łyżek bułki tartej, 2 łyżki masła, olej do smażenia.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę.

2. Masło rozgrzać. Zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę, chwilę smażyć, wsypać soczewicę. Wlać dwie niepełne szklanki wody, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

Reklama

3. Gotować, mieszając, aż soczewica wchłonie wodę. Lekko przestudzić i dodać jajko. Wymieszać, formować kotleciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.

Serwować z gotowanymi brokułami oraz sosem jogurtowo-czosnkowym lub jogurtowym z curry.

Twoje Imperium
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: ● 2 bułki ● kilka liści sałaty ● pół szkl. zielonej soczewicy ● marchew ● po łyżce siemienia lnianego i płatków owsianych ● jajko ● curry ● sól ● pieprz ● olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.