Reklama
  • Piątek, 25 września 2015 (13:00)

    Kopytka z sosem grzybowym

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg ziemniaków, 10 borowików, 1 szkl. mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 4 łyżki bulionu, 1 cebula, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, tymianek

1. Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę, grzyby umyć, oczyścić, pokroić w plasterki. Zeszklić cebulę na oliwie, dodać grzyby, obsmażyć, wlać bulion i dusić, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez grzyby. Doprawić solą i pieprzem.

Reklama

2. Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę. Z jajkiem i mąkami zagnieść elastyczne ciasto. Uformować wąski wałek z ciasta, spłaszczyć, pokroić ukośnie. Rzucać kluski na wrzątek, gotować 2 minuty po wypłynięciu, wymieszać z grzybami, posypać listkami tymianku.

Nasza rada

Smak dania podkręć, wlewając zamiast bulionu – wino. Na stół podaj też miseczkę z tartym parmezanem – świetnie pasuje.

Przygotowanie: ok. 55 minut.

Twoje Imperium
Więcej na temat:kopytka | smak | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 puszka ciecierzycy, 20 dag ryżu długoziarnistego, 3 dag rodzynek, 2 łyżki migdałów bez skórki, 75 dag szpinaku, 20 dag pomidorów koktajlowych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.