Reklama
  • Wtorek, 5 maja 2015 (11:05)

    Kopytka

Składniki dla 4 osób: 1 kg ziemniaków • 1 jajko • 1-2 łyżki oleju lub oliwy • kilka łyżek mąki pszennej w zależności od wilgotności ziemniaków • sól

1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie (mogą być także ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia). Zgnieć praską lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj jajko, oliwę lub olej, szczyptę soli i mąkę.

2. Jeśli ciasto się bardzo klei, dodaj więcej mąki. Uformuj z ciasta wałeczki, spłaszcz i potnij na 2-3 cm ukośne kawałki. Wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj po wypłynięciu 3 minuty.

Reklama

Podawaj okraszone masłem lub tartą bułką z masłem.

Czas: około 50 minut.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:kopytka

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki suchej kaszy bulgur, 1 cebula, 1 czerwona papryka, sól, pieprz, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach, paczka migdałów, ok. 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.