Reklama
  • Wtorek, 5 maja 2015 (11:05)

    Kopytka

Składniki dla 4 osób: 1 kg ziemniaków • 1 jajko • 1-2 łyżki oleju lub oliwy • kilka łyżek mąki pszennej w zależności od wilgotności ziemniaków • sól

1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie (mogą być także ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia). Zgnieć praską lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj jajko, oliwę lub olej, szczyptę soli i mąkę.

2. Jeśli ciasto się bardzo klei, dodaj więcej mąki. Uformuj z ciasta wałeczki, spłaszcz i potnij na 2-3 cm ukośne kawałki. Wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj po wypłynięciu 3 minuty.

Reklama

Podawaj okraszone masłem lub tartą bułką z masłem.

Czas: około 50 minut.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:kopytka

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 szkl. startej na grubych oczkach marchewki, 1 szkl. czerwonej soczewicy, 1 biała część pora (ok. 6 cm), 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej, 15 dag pieczarek, 1/3 szkl.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.