Reklama
  • Piątek, 11 marca (08:00)

    Knedle marchewkowe

Ciasto: • kilogram ziemniaków • 2 jajka • szklanka mąki ziemniaczanej • szklanka mąki pszennej • sól. Farsz: • 4 marchewki • 2 łyżki masła • sól • pieprz.

1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, zmiel, przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagnieć ciasto (jeśli jest zbyt luźne, dosyp odrobinę mąki pszennej).

2. Na maśle zeszklij marchew startą na tarce o średnich oczkach. Przypraw solą i pieprzem.

Reklama

3. Z ciasta uformuj kulki i rozpłaszcz je na placuszki. Na każdy kawałek nałóż odrobinę farszu i ulep małe kulki.

4. Tak przygotowane knedle ugotuj w osolonym wrzątku. Danie podawaj np. ze skwarkami i podsmażoną cebulką.

Przepis nadesłała: Marta Matusiewicz

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag mrożonego groszku, 1 pęczek szczypiorku, 5 dag sera typu parmezan, 1 cytryna, oliwa, sól, 4 kromki pieczywa, pieprz, olej do smażenia, czosnek, 15 dag sera mozzarella. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.