Reklama
  • Piątek, 11 marca (08:00)

    Knedle marchewkowe

Ciasto: • kilogram ziemniaków • 2 jajka • szklanka mąki ziemniaczanej • szklanka mąki pszennej • sól. Farsz: • 4 marchewki • 2 łyżki masła • sól • pieprz.

1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, zmiel, przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagnieć ciasto (jeśli jest zbyt luźne, dosyp odrobinę mąki pszennej).

2. Na maśle zeszklij marchew startą na tarce o średnich oczkach. Przypraw solą i pieprzem.

Reklama

3. Z ciasta uformuj kulki i rozpłaszcz je na placuszki. Na każdy kawałek nałóż odrobinę farszu i ulep małe kulki.

4. Tak przygotowane knedle ugotuj w osolonym wrzątku. Danie podawaj np. ze skwarkami i podsmażoną cebulką.

Przepis nadesłała: Marta Matusiewicz

Kurier TV
Więcej na temat:knedle | ciasto | Marta | przepis | ciasta

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 szkl. startej na grubych oczkach marchewki, 1 szkl. czerwonej soczewicy, 1 biała część pora (ok. 6 cm), 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej, 15 dag pieczarek, 1/3 szkl.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.