Reklama
  • Piątek, 10 maja 2013 (14:03)

    Kluski żelazne (szare)

●1,5 kg ziemniaków ●1,5-2 szklanki mąki ●jajko ●łyżeczka soli; dodatki: np. ●cebula, boczek wędzony

Reklama

Ziemniaki umyj, cienko obierz, opłucz, a następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach.

Do startych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, sól, po czym dokładnie wymieszaj (masa na takie kluski powinna być bardziej gęsta niż na placki ziemniaczane).

Masę wkładaj łyżką na osolony wrzątek i gotuj kluski przez około 5 minut (aby sprawdzić, czy ciasto nie jest zbyt rzadkie, wystarczy włożyć jedną łyżkę masy na wrzątek i obserwować, czy się nie rozpada).

Gotowe kluski możesz podać np. z zeszkloną, pokrojoną w piórka cebulką oraz zesmażonymi kawałeczkami wędzonego boczku. Kluski żelazne (szare) bardzo smaczne są także jako dodatek do różnych dań mięsnych, np. pieczeni z sosem.

Świat kobiety
Więcej na temat:kluski | ziemniaki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag mrożonego groszku, 1 pęczek szczypiorku, 5 dag sera typu parmezan, 1 cytryna, oliwa, sól, 4 kromki pieczywa, pieprz, olej do smażenia, czosnek, 15 dag sera mozzarella. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.