Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Kasza z pieczarkami

Składniki na 4 porcje: 1 szklanka kaszy pęczak, olej, 15 dag mrożonego groszku, 2 duże marchewki, 1 cebula, 25 dag pieczarek, kilka gałązek natki, sól, pieprz.

1 Kaszę wsyp na sito, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 3 szklanki wody. Dodaj sporą szczyptę soli oraz łyżkę oleju. Przykryj, doprowadź do wrzenia.

Reklama

2 Na wrzątek wrzuć kaszę, zamieszaj. Ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem 15-20 minut. Garnek zdejmij z ognia. Pozostaw kaszę pod przykryciem na kolejne 15 minut, aby wchłonęła cały płyn.

3 Do osobnego garnka z osolonym wrzątkiem wsyp zamrożony groszek. Ogrzewaj 8 minut. Odlej na sicie. Przelej zimną wodą, osącz.

4 Marchewki oczyść, pokrój w zapałkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę poszatkuj. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Opłucz i osusz kilka gałązek natki. Oderwij listki z gałązek, odłóż do ozdoby.

5 Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć marchewkę. Smaż, mieszając, 3-5 minut. Dodaj poszatkowaną cebulę, a po chwili pieczarki. Smaż razem jeszcze 8 minut.

6 Przygotowane na patelni składniki połącz z kaszą i zielonym groszkiem. Wymieszaj starannie, w razie potrzeby podgrzej. Dopraw solą i pieprzem, ozdób natką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 8 sztuk: 200 g kaszy jęczmiennej, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, ½ pęczka szczypiorku, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, ½... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.