Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Kasza z grzybami

Składniki: 2 woreczki kaszy jęczmiennej (np. mazurskiej), 1 łyżka masła, 30 dag pieczarek, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 strąki czerwonej papryki, 1 szklanka bulionu, 1/2 pęczka koperku, olej do smażenia, sól, pieprz, słodka papryka

1. Kaszę wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej, osącz starannie, wysyp z woreczków. Wymieszaj z łyżką masła.

2. Pieczarki oczyść (nie musisz ich obierać). Poszatkuj drobno kapelusze i ogonki. Obierz i pokrój w kostkę obydwie cebule. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw łupienk i bardzo drobno posiekaj. Marchewki oczyść, pokrój w kostkę. Papryki opłucz, przekrój na połówki, pozbaw nasion. Miąższ posiekaj.

Reklama

3. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż krótko. Dodaj marchewkę, a po chwili pieczarki. Smaż, mieszając, około 5 minut. Dodaj paprykę. Składniki zalej szklanką bulionu, duś pod przykryciem 10 minut. Dodaj ugotowaną kaszę.

4. Całość wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Jeszcze chwilę ogrzewaj razem. Na koniec posyp umytym i posiekanym koperkiem.

4 porcje, czas ok. 40 min; porcja – 340 kcal, cena 2,50 zł.

Dobra rada. Gotowe danie możesz okrasić skwarkami z boczku lub słoniny.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: szklanka grochu ● opakowanie ciasta francuskiego ● jajko ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● 4-cm kawałek imbiru ● 5 łyżek tartej bułki ● pęczek natki pietruszki ● 3 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.