Reklama
  • Wtorek, 6 października 2015 (11:00)

    Kasza gryczana z piwnymi pieczarkami

Skład na 4 porcje: ● 200 g kaszy gryczanej palonej ● 200 g pieczarek ● 1 duża cebula ● 250 ml jasnego piwa ● 2 łyżki oleju ● sól ● pieprz ● 1 łyżka masła ● 3 szklanki wody.

1. Posoloną wodę z dodatkiem masła doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszę. Mieszamy, garnek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do chwili, gdy ziarna wchłoną wodę.

2. Garnek z ugotowaną kaszą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC na około 45 minut.

Reklama

3. Cebulę siekamy drobno i szklimy na oleju. Obrane pieczarki grubo kroimy. Wrzucamy do cebuli. Mieszając, podsmażamy 5-7 minut.

4. Do pieczarek wlewamy połowę piwa. Smażymy na wolnym ogniu, a gdy piwo odparuje, wlewamy resztę i ponownie smażymy tak długo, aż cały płyn odparuje. Kaszę mieszamy z pieczarkami, posypujemy ziołami i podajemy.

Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji około 2,60 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 266 kcal Białko 12 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 23 g

Więcej na temat:warto | pieczarki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, 1 cebula, 10 dag żółtego sera, 1 jajko, 2-3 łyżki kaszy manny, po kilka gałązek natki i majeranku, sól, mielony czarny pieprz, olej, 2-3 łyżki bułki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.