Reklama
  • Czwartek, 14 lipca 2016 (11:00)

    Jarskie sznycle

Składniki na 4 porcje: 30 dag sera feta (w kawałku), 1 puszka serc karczochów, 2-3 pomidorki, 15 dag mieszanki różnych sałat, 5 dag czarnych oliwek, 5 łyżek jasnego octu balsamicznego, 7 łyżek oliwy, 1 jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mleka, 3-4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, cukier

1. Serca karczochów przełóż na sitko i pozostaw tak, aż ociekną z zalewy. Pomidorki umyj, wytrzyj, pokrój na połówki. Liście sałat opłucz, osusz, porwij na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa wymieszaj w miseczce z oliwkami.

2. Ocet utrzyj z solą, pieprzem i cukrem. Dolej 5 łyżek oliwy. Ubij trzepaczką gęsty sos. Fetę pokrój na 4 plasterki. Obtocz je w mące. Potem panieruj w jajku roztrzepanym w mleku oraz w bułce tartej.

Reklama

3. Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni. Włóż sznycle z sera. Usmaż je na złoty kolor z obu stron. Sałatkę polej sosem. Podawaj ze sznyclami. Jako dodatek serwuj, np. gęsty dip pomidorowy.

Mąkę pszenną można zastąpić kukurydzianą. Przygotowanie ok. 25 min. 1 porcja zawiera ok. 560 kcal. Ok. 3,70 zł za porcję.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ● 1/2 szklanki czerwonej soczewicy ● 3 łyżki ugotowanej łyżki kaszy kukurydzianej lub manny ● 2 jajka ● 2 ząbki czosnku, rozgniecione ● przyprawy do smaku: sól, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.