Reklama
  • Piątek, 10 lipca 2015 (13:05)

    Jarskie szaszłyki

Składniki: 8 młodych ziemniaków, 8 małych pomidorów, 6 łyżek oliwy, kilka gałązek bazylii, oregano, tymianku i estragonu, 2 gałązki rozmarynu, 4 ząbki czosnku, 2 szkl. jogurtu, 1 ogórek sałatkowy, 3 dymki lkilka gałązek natki pietruszki, sól lpieprz

1. Szaszłyki: ziemniaki dobrze wyszoruj, gotuj ok. 15 minut w posolonej wodzie. Odcedź, przestudź, potnij w grubsze plasterki. Pomidory umyj, pokrój w plastry. Przygotowane warzywa nabij na przemian na długie drewniane patyczki. Oprósz solą i pieprzem. Ułóż w żaroodpornej formie. 2 ząbki czosnku obierz, rozetrzyj, wymieszaj z oliwą.

2. Zioła opłucz, posiekaj, dodaj do czosnkowej oliwy. Polej szaszłyki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego 200ºC. Piecz ok. 10 minut. Ogórek umyj, obierz, zetrzyj. Dymkę i natkę posiekaj. Przygotowane składniki wymieszaj z jogurtem i 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę. Przypraw solą i pieprzem. Podaj do szaszłyków.

Reklama

Naj
Więcej na temat:szaszłyki

Zobacz również

  • Składniki na 8 sztuk: 200 g kaszy jęczmiennej, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, ½ pęczka szczypiorku, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, ½... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.