Reklama
  • Piątek, 23 września 2016 (08:10)

    Jarskie pierożki

Składniki na 6 porcji: 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka kaszy gryczanej, 10 dag białego sera, 1 duża cebula, po pół pęczka natki i koperku, olej, sól, pieprz

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

1. Mąkę przesiej, wymieszaj z połową łyżeczki soli. Porcjami dolewaj gorącą wodę (około szklanki). Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, ułóż w misce i szczelnie okryj ściereczką, by ciasto nie wyschło.

2. Kaszę gryczaną przepłucz na sicie, pozostaw do osączenia. Następnie przesyp do rondla i podpraż na suchej patelni, aż zacznie wydzielać charakterystyczny aromat.

Reklama

3. Kaszę posyp łyżeczką soli, zalej 2 szklankami wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie płyn. Wkrusz do niej biały ser, wymieszaj. Dużą cebulę obierz i drobno poszatkuj, przesmaż na łyżce oleju, dodaj do kaszy. Wymieszaj, farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

4. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj (urywaj porcje ciasta, a resztę trzymaj pod ściereczką), szklanką wycinaj krążki. Na każdy nakładaj farsz z kaszy i sera, starannie zlepiaj brzegi.

5. Wrzucaj pierogi na osolony wrzątek z dodatkiem jednej łyżki oleju. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową. Opłucz po pół pęczka natki i koperku. Osusz zioła na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij listki oraz piórka z gałązek, drobno poszatkuj. Posyp pierogi.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki suchej kaszy bulgur, 1 cebula, 1 czerwona papryka, sól, pieprz, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach, paczka migdałów, ok. 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.