-
Wtorek, 22 marca 2016 (08:05)
Jarski pasztet z soczewicy
Składniki na 8 porcji: ● szklanka zielonej soczewicy ● pół szklanki czerwonej soczewicy ● pół selera ● 2 marchewki ● 4 pieczarki ● 3 szalotki ● 5 łyżek oliwy ● 2 ząbki czosnku ● 2 jajka ● sól ● pieprz ● ziele angielskie ● liście laurowe ● olej.
❶ Przepłukaną soczewicę ugotuj w osolonym wrzątku.
❷ Do drugiego garnka włóż marchew i selera. Zalej wodą, dosyp przyprawy i ugotuj.
❸ Miękkie warzywa zmiel w maszynce z podsmażonymi na oleju pieczarkami, szalotką i czosnkiem. Wymieszaj z soczewicą, jajkami, solą, pieprzem i włóż do formy.
❹ Piecz pasztet około 20 minut w 180°C.
Czas przygotowania: 60 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 220. Stopień trudności: średnie.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 350 g ugotowanej kaszy gryczanej • 350 g twarogu • 1 garść natki pietruszki • 3 ząbki czosnku • 1 cebula • sól, pieprz • 1 jajko • bułka tarta. więcej
Twój komentarz może być pierwszy