Reklama
  • Środa, 2 marca 2016 (14:00)

    Jarski kuskus z patelni

Składniki na 4 porcje: 25 dag grubej kaszy kuskus, 1 cukinia, 1 spora cebula cukrowa, 1 żółta papryka, 25 dag małych pomidorków lub 1/2 szkl. pokrojonych suszonych pomidorów, 1 marchewka, 1/2 szkl. bulionu lub wrzątku, 1 ząbek czosnku, 2-3 gałązki świeżej bazylii, po 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu, bazylii i estragonu, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, olej rzepakowy.

Reklama

1. Kuskus wymieszaj z suszonymi ziołami, szczyptą soli i pieprzu. Dodaj oliwę, dokładnie wymieszaj. Bulion zagotuj. Cienkim strumieniem polej kuskus. Gdy kaszka zmięknie, wymieszaj z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Ew. dolej odrobinę wrzątku. Przykryj, odstaw.

2. Cukinię i paprykę umyj, drobno pokrój. Marchewkę umyj i obierz. Zetrzyj na tarce z małymi otworami. Podsmaż na łyżeczce oleju, wymieszaj z octem, ewentualnie posól. Dodaj cukinię i paprykę. Podduś do miękkości (wystarczy kilka minut). Dopraw pieprzem.

3. Do warzyw wsyp gotowy kuskus. Wymieszaj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Bazylię umyj, osusz, porwij na małe kawałki.

Wymieszaj wszystkie składniki, chwilę podgrzej. Ew. przed podaniem posyp startym parmezanem.

Naj
Więcej na temat:kuskus | z

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 250 g zielonej soczewicy ● 600 g pomidorów ● cebula ● mały por, biała część ● czerwona papryka ● marchewka ● duży ziemniak ● 3 ząbki czosnku ● 1/2 l bulionu warzywnego ● 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.