Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:05)

    Jarski kulebiak drożdżowy z grzybami

Składniki na 10 porcji: 5 dag drożdży, 1 szklanka śmietany 22 proc., 2 żółtka, 2 jajka, 50 dag mąki, 10 dag masła, 1 kg mieszanych grzybów leśnych, 2 cebule, 3 łyżki oleju, 6 łyżek bułki tartej, natka, sól i pieprz

Reklama

1. Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj śmietanę, 1 żółtko, 1 całe jajko, mąkę, roztopione masło i odrobinę soli. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.

2. Grzyby oczyść, opłucz, osusz, a potem poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i przesmaż. Dodaj posiekane grzyby, sól oraz pieprz do smaku. Duś na małym ogniu ok. 20 minut. Ostudź. Dodaj bułkę tartą, garść posiekanej natki i drugie jajko.

3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe cienko rozwałkuj na prostokątny płat. Pośrodku ułóż przygotowany farsz, złóż dwa boki, starannie sklej. Ułóż kulebiak na blasze (miejscem sklejenia do spodu). Posmaruj pozostałym żółtkiem.

4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Piecz kulebiak około 60 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Czas ok. 120 min; porcja – 370 kcal, cena 1,60 zł.

Podgrzybki oraz borowiki możesz suszyć i marynować. Zawierające najwięcej wody maślaki, sitaki i koźlarze są nietrwałe. Wykorzystuj je więc do zup i potrawek. Gatunki blaszkowe, np. kurki, gąski i opieńki, doskonale nadają się do octowych marynat i do kiszenia. Nie należy ich za to suszyć.

Dobra rada. Kulebiak grzybowy możesz także przygotować z ciasta półkruchego.

Świat kobiety
Więcej na temat:kulebiak

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ● 1/2 szklanki czerwonej soczewicy ● 3 łyżki ugotowanej łyżki kaszy kukurydzianej lub manny ● 2 jajka ● 2 ząbki czosnku, rozgniecione ● przyprawy do smaku: sól, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.