Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Jarski gulasz

Składniki: 1 szkl. fasoli , 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 3 kolorowe papryki, 2 duże ziemniaki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, olej, po łyżeczce papryki i ziół prowansalskich , sól, pieprz

4 porcje, czas ok. 90 min; porcja – 330 kcal, cena 2,10 zł.

Reklama

Aby potrawy z fasolki oraz innych roślin strączkowych nie były ciężkostrawne, zadbaj o odpowiednie zioła. Cząber, majeranek oraz tymianek nie tylko dodadzą fasolce aromatu, ale także zadbają o lepsze trawienie.

Dobra rada . Znacznie skrócisz czas przygotowania potrawy, gdy użyjesz fasolki z puszki.

1. Fasolę namocz na noc. Następnego dnia zalej ją świeżą wodą i ugotuj bez dodatku soli do miękkości (30-40 minut). W tym czasie cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj.

2. Umyte papryki przekrój na połówki, oczyść z gniazd nasiennych, a następnie miąższ pokrój w dużą kostkę. Ziemniaki obierz, opłucz i także pokrój w kostkę.

3. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, oprósz solą. Smaż, aż cebula się zeszkli.

4. Wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Przesmaż wszystkie składniki na ostrym ogniu. Następnie go zmniejsz i duś całość pod przykryciem przez 10-15 min.

5. Po tym czasie wrzuć ziemniaki i ugotowaną fasolę. Dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego, mieloną słodką paprykę i zioła prowansalskie. Duś na małym ogniu jeszcze 30 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 woreczki kaszy jęczmiennej (np. mazurskiej), 1 łyżka masła, 30 dag pieczarek, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 strąki czerwonej papryki, 1 szklanka bulionu, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.