Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Jarska zapiekanka ziemniaczana

Składniki: 80 dag ziemniaków, 25 dag świeżej lub mrożonej brukselki, 25 dag marchewki, 2 jajka, 150 ml mleka, 20 dag kwaśnej śmietany, 2 ząbki czosnku, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tłuszcz, świeża natka do dekoracji.

1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach niemal do miękkości (ok. 15 minut). Następnie odlej je, ostudź, obierz, a potem pokrój w plastry.

2. Główki brukselki oczyść, opłucz i ugotuj na półmiękko w posolonej wodzie. Mrożonej brukselki nie musisz wcześniej rozmrażać. Tuż przed końcem gotowania dodaj oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchew. Warzywa odcedź na sicie, przestudź.

Reklama

3. Jajka roztrzep razem z mlekiem i wymieszaj z kwaśną śmietaną. Powstały sos dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.

4. Brytfannę natłuść. Warstwami układaj ziemniaki, brukselkę i marchew. Każdą warstwę lekko posól i popieprz. Całość zalej masą jajeczną, posyp startym serem.

Piecz w temp. 180 st. ok. 25 minut. Ozdób natką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 szkl. fasoli , 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 3 kolorowe papryki, 2 duże ziemniaki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, olej, po łyżeczce papryki i ziół prowansalskich , sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.