Reklama
  • Czwartek, 24 września 2015 (10:00)

    Jarska zapiekanka

Składniki na 6 porcji: • 2 cukinie • 4 marchewki • 4 ziemniaki • 20 dag sera żółtego • niepełna szklanka śmietanki 30% • szklanka wywaru warzywnego • 2 łyżki masła • 2 łyżki mąki • sól • pieprz • oliwa • pół pęczka siekanej natki pietruszki.

1. Umyte i osuszone cukinie pokrój w plasterki, obrane ziemniaki w talarki, a cienkie marchewki przetnij wzdłuż na pół.

Reklama

2. Wywar zagotuj ze śmietaną, dopraw solą oraz pieprzem, po czym zagęść zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze startym serem żółtym.

3. Ułóż warzywa w wysmarowanej oliwą formie żaroodpornej i zalej je sosem. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 25 minut.

4. Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.

Czas: 50 min. 1 porcja = 270 kcal.

Kurier TV
Więcej na temat:zapiekanka

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: szklanka grochu ● opakowanie ciasta francuskiego ● jajko ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● 4-cm kawałek imbiru ● 5 łyżek tartej bułki ● pęczek natki pietruszki ● 3 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.