Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (08:00)

    Gulasz z soczewicą, dynią i kozim serem

Składniki na 4 porcje: 1 mała (1 kg) dynia hokkaido, 25 dag czarnej soczewicy, 1 roladka (20 dag) miękkiego sera koziego, 1 papryczka chili, 1 ząbek czosnku, 6 gałązek kolendry, 1/2 pęczka natki, 5 dag orzechów włoskich, olej do smażenia, sól, pieprz, 2 łyżki białego octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka kurkumy, 1/4 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 75 ml bulionu warzywnego.

Reklama

1. Soczewicę opłucz na sitku, zalej wodą (powinno być jej 2 razy tyle, co soczewicy). Gotuj 20 min. Dynię umyj, wytrzyj, przekrój. Obierz ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm.

Chili umyj, potnij w cieniutkie plasterki, pousuwaj pestki. Czosnek obierz, pokrój w talarki, zeszklij na łyżeczce oleju. Opłucz i osusz natkę oraz kolendrę. Zioła grubo posiekaj. Orzechy również grubo posiekaj i zrumień na suchej patelni, przesyp na talerzyk.

2. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć dynie i smaż ok. 8 min. Przypraw solą i pieprzem. Soczewicę odcedź. Wymieszaj z pozostałym olejem, dodaj czosnek, ocet, chili, ostrą paprykę, cukier, kurkumę, kminek oraz pieprz do smaku. Wlej bulion, wymieszaj.

Soczewicę dodaj do dyni razem z orzechami i zieleniną. Ser pokrój na 12 cienkich plasterków. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Obsmaż na niej plasterki po 40 sek. z każdej strony. Gulasz rozłóż na talerze, na wierzchu ułóż plasterki sera.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki suchej kaszy bulgur, 1 cebula, 1 czerwona papryka, sól, pieprz, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach, paczka migdałów, ok. 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.