Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:05)

    Grzybowe krokiety

Składniki na 4 porcje: 6 jajek, 400 ml mleka, 1,5 szklanki mąki, 40 dag mieszanych grzybów leśnych,1 łyżka masła, 5 dag sera żółtego (np. edamskiego), po kilka gałązek natki i szczypiorku, mielony pieprz, 3/4 szklanki bułki tartej, sól, olej

1. 4 jajka ubij z 300 ml mleka, stopniowo dodawaj 3/4 szklanki mąki przesianej ze szczyptą soli. Przygotuj gładkie ciasto. Wysmaruj olejem patelnię, wlewaj na nią ciasto i partiami smaż cienkie rumiane naleśniki. Trzymaj je w cieple.

2. Grzyby (podgrzybki, maślaki, prawdziwki) oczyść, pokrój na kawałki i podduś na rozgrzanym maśle. Dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz 1-2 łyżkami mąki i zalej resztą mleka. Dodaj starty na tarce o małych oczkach ser i kilka posiekanych listków natki, wymieszaj.

Reklama

3. Naleśniki posmaruj grzybowym farszem, zwiń ruloniki. Panieruj je w pozostałej mące, zanurzaj w 2 rozkłóconych jajkach i obtaczaj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Wkładaj krokiety, smaż na złoty kolor. Ozdób szczypiorkiem.

Czas ok. 45 min; porcja – 520 kcal, cena 2,60 zł.

Przygotowałaś więcej krokietów? Z powodzeniem możesz je zamrozić (najlepiej w zamykanym pojemniku). Po wyjęciu i rozmrożeniu obłóż krokiety wiórkami masła i odgrzej w piekarniku.

Świat kobiety
Więcej na temat:krokiety

Zobacz również

  • Składniki: po 3 duże marchewki i ziemniaki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 strąka zielonej papryki, 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka curry, cukier, 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego, 1/2 op.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.