Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca 2016 (13:00)

    Grzanki z zieloną pastą groszkową

Składniki na 4 porcje: 40 dag mrożonego groszku, 1 pęczek szczypiorku, 5 dag sera typu parmezan, 1 cytryna, oliwa, sól, 4 kromki pieczywa, pieprz, olej do smażenia, czosnek, 15 dag sera mozzarella.

1. Groszek wrzuć na osolony wrzątek i króciutko obgotuj. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia i ostudzenia. Przełóż do miski. Dodaj opłukany i poszatkowany szczypiorek, starty na tarce ser i sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny.

2. Przygotowane składniki zmiksuj lub rozgnieć widelcem, podlewając wedle potrzeby 3-4 łyżkami oliwy. Powstałą pastę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

Kromki pieczywa obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju, osącz na papierowym ręczniku, potrzyj obranym ząbkiem czosnku.

3. Na grzankach rozłóż porcje przygotowanej pasty groszkowej. Na niej poukładaj pokrojoną mozzarellę.

Czas ok. 30 min; porcja – 350 kcal, cena 3,10 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:grzanki | z | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki: po 3 duże marchewki i ziemniaki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 strąka zielonej papryki, 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka curry, cukier, 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego, 1/2 op.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.