Reklama
  • Niedziela, 28 czerwca 2009 (13:33)

    Grillowana cukinia z sałatką z żurawiny i pietruszki - w pół godziny

Pyszne danie wegetariańskie.

Zdjęcie

/INTERIA.PL/materiały prasowe
/INTERIA.PL/materiały prasowe

Składniki dla czterech osób:

- 4 cukinie,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny z uprawy organicznej,
- 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu z młynka

Reklama

Na sałatkę:

- 30 g orzechów włoskich,
- 3 pęczki gładkiej natki pietruszki,
- 1 pęczek karbowanej natki pietruszki,
- 1 czerwona cebula,
- 1 łyżka octu z białego wina,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 80 g suszonych żurawin amerykańskich

Przygotowanie:

1.Cukinie opłukać, oczyścić i pokroić wzdłuż w grube plastry. Oliwę wymieszać ze skórką z cytryny i pieprzem, posmarować nią plastry cukinii i odłożyć na ok. 20 minut.
2.Na sałatkę: orzechy grubo posiekać i uprażyć. Natkę opłukać, osuszyć, listki oderwać z łodyżek i grubo posiekać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Ocet wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Zmieszać wszystkie składniki sałatki.
3.Plastry cukinii piec na rozgrzanym grillu na węgiel drzewny przez ok. 2-3 minuty. Cukinię podawać z sałatką.
Czas przygotowania ok. 30 minut
Wartość energetyczna: 240 kcal/1005 kJ Wartości odżywcze jednej porcji ok.

Białko: 6,3 g
Tłuszcz: 13,6 g
Węglowodany: 25 g

INTERIA.PL/materiały prasowe

Zobacz również

  • Składniki na 4 sztuki: 2 płaskie bułki z sezamem, 6 cienkich plasterków tofu, 1 pomidor, 2 łyżki słodko-pikantnego sosu orientalnego (np. hoisin), 2 liście sałaty, 2 rzodkiewki, garść kiełków z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.