Reklama
  • Piątek, 22 marca 2013 (11:17)

    Gołąbki ryżowe z pieczarkami

Bardzo pożywne, chociaż bez mięsa. Polecam!

Składniki: 10 dag ryżu, 30 dag pieczarek, cebula, czosnek, 2 jajka, olej , kapusta, bazylia, oregano, sól, pieprz.

Reklama

Sos: 15 dag pieczarek, pół cebuli, 2 łyżki śmietany, łyżka mąki, łyżka masła, 2 szklanki bulionu, sól, pieprz, maggi

Sposób przyrządzenia: Ugotuj ryż, osącz i ostudź. Pokrój cebulę, pieczarki, czosnek i obsmaż na oleju.

Oddziel liście kapusty i krótko sparz we wrzątku. Osącz i ostudź. Wymieszaj ryż z pieczarkami i cebulą. Wsyp zioła, wbij jajka, przypraw solą oraz pieprzem.

Nakładaj trochę farszu na liście kapusty i uformuj gołąbki. Ułóż je w brytfance, skrop olejem i podlej połową szklanki wody. Nakryj naczynie i zapiekaj ok. 60 min w temp. 160°C.

Przygotuj sos: pokrój cebulę oraz pieczarki. Podsmaż je na maśle. Podlej bulionem i duś, aż będą miękkie. Sos zagęść śmietaną i mąką, przypraw do smaku. Polej gołąbki, posyp gałązkami koperku.

Porcje 6. Przygotowanie 90 min. Cena 2,20 zł. Kalorie 390 kcal

Bella Relaks
Więcej na temat:sos | S.O.S. | gołąbki | ceny | z | pieczarki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje, 20 dag ryżu na risotto, 2 małe cebule, 1 l bulionu warzywnego, 150 ml białego wytrawnego wina, 1 cukinia, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 puszka pomidorów krojonych, 5 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.