Reklama
  • Środa, 2 marca (14:00)

    Gołąbki bez mięsa

Składniki na 6 porcji: 2 torebki kaszy błyskawicznej, gryczanej lub perłowej, 1 mała główka białej kapusty, 1 marchewka, 1/2 selera, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżka lubczyku, szczypta kminku, 1,5 szkl. bulionu warzywnego, sól. Ostry sos keczupowy: 1/2 szkl. ostrego keczupu, 1 czubata łyżka posiekanych korniszonków , 1/2 czerwonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka octu balsamicznego, szczypta brązowego cukru.

1. Zdejmij z kapusty wierzchnie liście, wytnij głąb, włóż do wrzątku. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż liście zmiękną.

2. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu, osącz. Marchew i seler obierz, zetrzyj na grube wiórki, wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem. Podsmaż na maśle. Dopraw lubczykiem i sosem sojowym. Dodaj kaszę, wymieszaj.

Reklama

3. Zdejmij pojedynczo liście z główki kapusty. W każdy zawiń po porcji farszu. Gołąbki obsmaż na oleju, przełóż do garnka, podlej bulionem, dopraw kminkiem i ew. solą. Duś ok. 25 minut.

Sos: paprykę zetrzyj na tarce, wymieszaj z pozostałymi składnikami. Podawaj do gołąbków.

Naj
Więcej na temat:sos | S.O.S. | Go | gołąbki | mięsa | sosy

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ● 4 bułki wieloziarniste ● 4 garście roszponki ● duży burak ● jajko ● czerwona cebula ● awokado ● dojrzały pomidor (najlepiej malinowy) ● 2 łyżki płatków migdałowych ● olej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.