Reklama
  • Czwartek, 10 lipca 2014 (15:05)

    Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 6–7 pomidorów, 1 duży brokuł, 5 łyżek kaszy manny, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, 3 łyżki orzeszków piniowych (ew pestek słonecznika), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy, 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2/3 szkl. bulionu warzywnego (z kostki), 2/3 szkl. gęstego soku pomidorowego, 20 dag mozzarelli, szczypta cukru, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

1. Orzeszki piniowe (ew. pestki słonecznika) upraż, wystudź. Ziemniaki obierz, ugotuj w posolonej wodzie. Brokuły opłucz, podziel na ró życzki. Gotuj 5 min w posolonym wrzątku, wyjmij, osącz. Pomidory sparz, obierz, oczyść i pokrój na kawałki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż koncentrat, krótko zasmaż. Potem dodaj pomidory. Po kilku minutach dolej bulion i sok pomidorowy. Gotuj 15 min na małym ogniu. Sos przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Reklama

2. Ziemniaki odcedź, osącz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z kaszką, żółtkami i mąką ziemniaczaną. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką. Wyrób. Z ciasta uformuj owalne kluseczki. Każdą spłaszcz nożem. Ugotuj w posolonym wrzątku. Odcedź. Przełóż do żaroodpornej formy. Dołóż brokuły. Polej sosem. Przykryj plasterkami mozzarelli. Posyp orzeszkami. Zapiekaj ok. 15 min w temp. 200°C. Udekoruj bazylią.

Naj
Więcej na temat:gnocchi

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje. Ciasto: • pół kg mąki typ 0 • 5 jaj • szczypta soli. Farsz: • 3 pęczki liści botwinki • 2 ząbki czosnku • sól • pieprz • oliwa • gałka muszkatołowa. Dodatkowo: •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.