Reklama
  • Wtorek, 27 grudnia 2016 (15:00)

    Duet szpinakowo-ryżowy z cieciorką

Składniki na 4 porcje: 1 puszka ciecierzycy, 20 dag ryżu długoziarnistego, 3 dag rodzynek, 2 łyżki migdałów bez skórki, 75 dag szpinaku, 20 dag pomidorów koktajlowych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, 150 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 10 dag serka śmietankowego, 2 łyżki sosu sojowego, pieprz mielony, sól.

Reklama

1. Ryż ugotuj w posolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Rodzynki opłucz na sitku, osącz i dodaj do ryżu 3 min przed końcem gotowania. Migdały upraż na suchej patelni. Gdy tylko zaczną się lekko rumienić, od razu przesyp je na talerzyk.

2. Cieciorkę przełóż na durszlak, przepłucz zimną wodą, osącz. Szpinak bardzo dokładnie opłucz. Pomidorki umyj, wytrzyj i potnij na połówki. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj szpinak.

Gdy listki zmiękną, dołóż cieciorkę i pomidory. Wlej bulion, zagotuj, podgrzewaj 2 min. Do składników dołóż serek (wybierz taki o kremowej konsystencji), dokładnie wymieszaj.

Przypraw sosem sojowym i pieprzem. Ugotowany ryż ew. osącz, wymieszaj z migdałami. Przesyp na półmisek. Na to wyłóż szpinak.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 250 g zielonej soczewicy ● 600 g pomidorów ● cebula ● mały por, biała część ● czerwona papryka ● marchewka ● duży ziemniak ● 3 ząbki czosnku ● 1/2 l bulionu warzywnego ● 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.