Reklama
  • Środa, 5 sierpnia 2015 (08:05)

    Domowe tortille warzywne

Skład na 8 sztuk: ● 300 g mąki pszennej ● 200 g mąki kukurydzianej ● 3 łyżki stopionego masła ● 2 cukinie ● po 1 papryce żółtej, czerwonej i zielonej ● 4 pomidory ● 1 cebula ● pieprz ● sól ● słodka papryka mielona ● łyżka oliwy

1. Obydwie mąki przesiewamy do miski i mieszamy. Wlewamy szklankę letniej wody, dodajemy stopione masło i szczyptę soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Zagniatamy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

2. Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę. Z papryk wycinamy gniazda nasienne. Strąki myjemy. Cebulę i cukinie obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą słodkiej mielonej papryki. Dusimy do miękkości na łyżce oliwy.

Reklama

3. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Formujemy z nich kulki, każdą wałkujemy na okrągły placuszek. Tortille smażymy z obydwu stron na suchej, rozgrzanej patelni do chwili, gdy na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki. Napełniamy warzywnym farszem. Podajmy z sosami.

Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki około 2,30 zł.

Wartość odżywcza jednej sztuki 185 kcal. Białko 5 g/Tłuszcz. 2,8 g/Węglowodany 13 g.

Więcej na temat:warto

Zobacz również

  • Składniki: po 3 duże marchewki i ziemniaki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 strąka zielonej papryki, 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka curry, cukier, 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego, 1/2 op.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.