Reklama
  • Wtorek, 7 marca (14:05)

    Burger z czerwonej soczewicy

Składniki na 4 porcje: ● 1/2 szklanki czerwonej soczewicy ● 3 łyżki ugotowanej łyżki kaszy kukurydzianej lub manny ● 2 jajka ● 2 ząbki czosnku, rozgniecione ● przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, curry ● 4 łyżki oliwy.

Reklama

1. Soczewicę zalej wodą i gotuj 15 minut. Odcedź, zostawiając ok. 1/3 szklanki wody (na wypadek, gdyby masa była za gęsta). Lekko ostudź. Dodaj ugotowaną kaszę i zmiksuj. Wlej roztrzepane jajka i 2 łyżki oliwy, przypraw. Wymieszaj.

2. Z soczewicowej masy uformuj cztery kotleciki. Na reszcie oliwy smaż burgery ok. 3 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni, osącz na papierowym ręczniku.

3. Podawaj burgery w bułce, z sałatą, czerwoną cebulą, plastrem pomidora i sosem chilli.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 350 g ugotowanej kaszy gryczanej • 350 g twarogu • 1 garść natki pietruszki • 3 ząbki czosnku • 1 cebula • sól, pieprz • 1 jajko • bułka tarta. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.