Reklama
  • Piątek, 5 września 2014 (10:05)

    10 łatwych przepisów z białym serem

Twaróg to uniwersalna baza do różnych potraw – zarówno słodkich, jak i słonych. Przyda się na śniadanie, do dań obiadowych i jako uniwersalny dodatek.

1 Na kanapki

Reklama

Biały ser możesz nałożyć na kromki w formie pasty, np. ze śmietaną, przyprawami, wybranymi dodatkami (np. susz. pomidorami, posiekaną szynką). Możesz też położyć go na pieczywie w plastrach, oprószyć przyprawami lub polać miodem, syropem, posmarować dżemem.

2 Dodatek do placków

Utrzyj biały ser ze śmietaną lub jogurtem, dopraw na ostro lub słodko (zależnie od smaku placków), nałóż na wierzch racuchów lub placków lub podaj w miseczce obok z łyżeczką do nakładania.

3 Nadzienie do roladek

Z białego sera wyczarujesz prosty, pyszny farsz do warzywnych roladek, np. z ogórka. Ser rozgnieć widelcem z odrobiną jogurtu lub śmietany i dowolnie dopraw, np. solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem lub szczypiorkiem.

4 Ziołowe wieżyczki

Biały, zmielony ser, posiekane zioła – np. natka pietruszki, koperek, szczypiorek, dymka. Do tego trochę śmietany lub jogurtu, przyprawy. Wymieszaj, włóż do małych, lekko natłuszczonych naczyń (filiżanek, kokilek), ugnieć, schłodź. Po wyjęciu z lodówki wyłóż na talerz – wieżyczki są pyszne i dekoracyjne.

5 Do makaronu

Nie masz pomysłu na obiad dla dzieci? Wystarczy jakikolwiek makaron z dodatkiem białego sera ze śmietaną i cukrem. To danie możesz wzbogacić też owocami.

6 Twarożek

Z jednej kostki sera możesz zrobić dwa twarożki! Podziel twaróg na pół, do jednej części dodaj np. szczypiorek albo rzodkiewkę, a drugą porcję wymieszaj np. z owocowym musem lub z dżemem, albo np. lub cynamonem i miodem.

7 Farsz do pierogów

Biały ser to baza na farsz do pierogów, np. ostry do ruskich – z cebulką, solą, mocno doprawiony pieprzem i ew. wzbogacony przysmażonym, drobno posiekanym boczkiem. Pyszna jest też wersja na słodko – pierogi z serem doprawionym cukrem i cynamonem.

8 Do naleśników

Naleśniki z białym serem to lekkie, pyszne danie. Dopraw twaróg jak lubisz (na słodko lub ostro), nałóż na naleśniki, zwiń lub złóż. Najlepsze są na zimno.

9 Niezwykła panierka

Pomidorki koktajlowe możesz zawinąć w twaróg ugnieciony z masłem i przyprawami (powinien mieć konsystencję plasteliny). Panierkę wzmocnisz dodatkowo, obtaczając każdą kulkę w wiórkach z sera żółtego. Schłodź.

10 A może... leniwe?

Twaróg (kostkę lub 2) rozgnieć, dodaj 1-2 jajka, dopraw, dodaj mąkę (do konsystencji, ok. 1-1,5 szklanki – im mniej, tym leniwe będą bardziej puszyste). Wyrób. Uformuj wałki, pokrój na kluski (jak kopytka).

Wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody, gotuj 3 min od wypłynięcia. Podaj z cukrem i zrumienioną bułką.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Świat kobiety
Więcej na temat:farsz | Nie | z | 10 | ZIO

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag mrożonego groszku, 1 pęczek szczypiorku, 5 dag sera typu parmezan, 1 cytryna, oliwa, sól, 4 kromki pieczywa, pieprz, olej do smażenia, czosnek, 15 dag sera mozzarella. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.